Aktivní trávicí energie (trávicí oheň)

Trávení citlivě reaguje na stres, psychickou zátěž, hektičnost, těžko stravitelné potraviny jako je syrová zelenina, saláty, koktejly, studená jídla nebo kalorická jídla (tučné sýry, smažené jídlo, pizza).

Všechny tyto faktory mají na trávicí energii ochlazující účinek a oslabují ji. Nerovnováha způsobená chladem způsobí, že se aktivace trávicích enzymů zastaví a potrava se již správně nerozkládá. Trávicí proces se zpomaluje a blokuje trávicí energii.

Vše, co poskytuje vnitřní teplo, aktivuje a podporuje vyvážený trávicí oheň. Nejdůležitějším předpokladem je jíst a pít teplou stravu a dobře žvýkat. Kromě toho již po mnoho staletí používáme bylinky a koření, které mají zahřívací účinky. Dnes to často děláme nevědomky a z chuťových důvodů. Starověké zdravotní systémy však tyto zahřívací vlastnosti využívaly k tomu, aby potraviny byly lépe stravitelné.

Mezi klasické druhy náleží kmín, fenykl a tymián, ale také skořice, zázvor, galgán, kurkuma a kardamom.

V tibetském učení je kromě bylin ceněno zejména granátové jablko pro své hřejivé vlastnosti. Proto se vyskytuje v mnoha tibetských receptech, které aktivují nebo udržují trávicí oheň.

Je například hlavní složkou přípravku PADMA DigesTib. Granátové jablko je doplněno skořicí, galgánem, dlouhým pepřem a kardamomem. Vápník navíc zajišťuje normální funkci trávicích enzymů.

 

aktivni-travici-energie

 

Otestujte svou osobnost!

Každý z nás reaguje na jídlo, stres a výzvy jinak.

Kdo zná své silné a slabé stránky, ví, jak se s nimi lépe vypořádat.

  ZDE